Biskut mazola boleh jadi pilihan untuk anda yang tengah mencari biskut untuk camilan. Untuk makan sebagai camilan hari-hari mahupun sebagai camilan hari raya.

Selain makanan berat tentu biskut juga jadi menu wajib ada atas meja. Sebelum sambut hari raya, ramai orang yang bingung mahu menghidang biskut apa masa raya tersebut. . Tapi  Jom baca resepi perkongsian berikut ini.

Tidak hanya untuk menyambut hari raya, tapi  pun boleh. Tidak ada batasan masa untuk menghidang biskut mazola ini.

Biskut mazola diperbuat daripada kacang tanah yang dikisar campur tepung gandum. Untuk lebih senang boleh guna kacang kisar yang sudah sedia ada dalam bentuk pek biasanya 1 kg. Antara biskut-biskut yang penyediaannya mudah, salah satunya ialah biskut mazola ini.

Tanpa buang masa, sila tanda resepi yang mendapat perkongsian ramai ini. Resepi biskut mazola teramat mudah yang dikongsikan oleh Afieza Ariffin di Facebook. Buat sekarang juga dan nikmati camilan biskut mazola yang nikmat.

Resepi Biskut Mazola

biskut mazola

Imej via Facebook

Bahan-bahan :

  • 1 kg kacang tanah kisar (ada jual di supermarket untuk buat kuah kacang).
  • 1 kg tepung gandum (1 bungkus).
  • 700 ml minyak mazola (1 botol setara 1 liter, jangan habiskan)
  • 2 cawan gula icing (atau 1 cawan gula icing 1 cawan gula perang lembut)
  • 1 sudu makan garam halus
  • Kacang untuk hiasan
  • Kuning telur untuk hiasan

Cara Membuat :

1. Masukkan 1 kg kacang kisar dalam bekas.

biskut mazola

Imej via Facebook

2. Tambahkan 1 sudu makan garam.

biskut mazola

Imej via Facebook

3. 1 kg tepung gandum, habiskan sebungkus.

biskut mazola

Imej via Facebook

4. 1 cawan gula perang, sama rata jangan buat bukit atau gunung pula. Kalau tak suka boleh masuk gula icing semua.

biskut mazola

Imej via Facebook

5. 1 cawan gula icing, gaul rata semua bahan lepas itu masukkan minyak dan gaul lagi.

biskut mazola

Imej via Facebook

6. Bentukkan dengan sudu sukatan 1/2 sudu makan.

biskut mazola

Imej via Facebook

7. Letak kacang dan sapu kuning telur.

biskut mazola

Imej via Facebook

8. Siap bakar selama 15 minit, 160’C.

biskut mazola

Imej via Facebook

Resepi Menarik Lain

Selain resepi biskut mazola, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lainnya yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa share dan like resepi ini ya.

Penulis: Jejemiko

Jejemiko

Pelajar yang memiliki ketertarikan kepada kartun dan muzik, serta menginterpretasikan rasa dalam tulisan.

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.