Mencari resepi kuih-muih tradisional Melayu yang boleh anda cuba?

Kuih-muih tradisional pasti mampu menggamit memori semasa kanak-kanak buat kebanyakan pembaca di sini, bukan? Ianya bukan sahaja enak, malah cukup nostalgis.

Ingin buat sendiri kuih-muih tradisional? Berikut kami senaraikan 10 aneka resepi kuih-muih tradisional Melayu buat anda. Teruskan membaca!

#1 Kuih Karas

kuih-muih
Imej via Facebook

Kuih karas atau kuih jala merupakan kuih tradisional yang berasal dari Kedah. Ianya sering didapati semasa hari raya, namun anda juga boleh cuba sendiri. Resepi ini dikongsikan oleh Irhana Canella di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • ½ cawan gula
  • ½ cawan air
  • Pewarna jika suka
  • ½ bungkus bihun (dicuci)
  • 1 cawan minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Masak air gula hingga gula larut.
  2. Masukkan bihun. Kacau sebati.
  3. Kemudian, angkat dan toskan.
  4. Panaskan minyak dan ambil sedikit bihun yang dah disira dengan gula.
  5. Goreng sehingga kembang, kemudian terus masukkan ke dalam gelas plastik.
  6. Tekan atau hentakkan guna gelas plastik yang lain.
  7. Ulang langkah 1 – 6 hingga adunan habis.
  8. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
  9. Sedia untuk dihidang.

#2 Koleh Lemak

kuih-muih
Imej via Facebook

Kuih koleh lemak ini merupakan kuih tradisi Terengganu. Ianya dikatakan jarang ditemui pada masa kini, jadi anda wajib cuba resepinya. Resepi ini dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung beras
  • 6 cawan air sejuk
  • 3 ulas bawang merah
  • ½ inci halia
  • 7 biji halba
  • 1 biji kelapa (dibahagi 3)
  • 1 cawan gula
  • 1 ekor ikan kembung (dibakar)

Cara-cara:

  1. Untuk membuat tepungnya, bancuh tepung beras dengan air dan kacau sebati.
  2. Panaskan, kacau hingga kering dan kental.
  3. Angkat dan tuang ke dalam talam kecil.
  4. Ratakan setebal  1½  inci dan sejukkan.
  5. Untuk kuahnya, perah ⅔ bahagian kelapa dan ambil santannya.
  6. Masukkan gula, bawang, halia dan halba.
  7. Masak hingga mendidih dan angkat.
  8. Untuk memekatkan kuahnya, bancuh 2 sudu tepung beras dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah tadi.
  9. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Angkat dan tumbukkan.
  10. Hiris serai, bawang merah dan halia. Tumbuk hingga lumat.
  11. Masukkan ikan kembung dan gaul dengan sambal tadi.
  12. Sedia untuk dihidang.

#3 Bahulu Goreng

kuih-muih
Imej via Facebook

Biasanya kita menikmati bahulu yang dibakar, apa kata kali ini anda cuba bahulu goreng? Inya merupakan salah satu kuih tradisi Melayu. Resepi ini dikongsikan oleh Za Abd. Rahman di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • 600 g tepung gandum (digoreng dan diayak dahulu)
  • 300 g gula halus (boleh kurangkan jika tak mahu manis)
  • 1sudu jintan manis (disangai dan dikisar halus)
  • 6 biji telur gred A (dipukul)
  • 1 tin kecil minyak sapi (dicairkan)
  • Esen vanila *optional

Cara-cara:

  1. Pukul telur sehingga kembang.
  2. Gaul tepung, gula dan jintan manis dengan sebati.
  3. Campur telur dan minyak sapi. Uli secara erselang-seli dengan tepung. Uli sebati.
  4. Perap selama 2 – 3 jam.
  5. Uli doh sedikit demi sedikit minyak sapi sehingga kurang melekat di tangan dan terbentuk elok.
  6. Gorengkan.
  7. Sedia untuk dihidang.

#4 Kuih Gegatas

kuih-muih
Imej via Facebook

Bagi yang tidak pernah terdengar namanya, kuih gegatas merupakan kuih tradisional masyarakat Banjar. Cara penyediaannya cukup mudah dan bahannya juga ringkas. Resepi ini dikongsikan oleh Nadia Ismail di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • ½ biji kelapa parut
  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 senduk tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya
  • Gula

Cara-cara:

  1. Campurkan kelapa parut, tepung pulut, tepung gandum dan garam dalam satu bekas.
  2. Kemudian uli adunan dengan air hingga adunan tak melekat pada tangan.
  3. Kemudian, bentukkan menjadi adunan.
  4. Goreng kuih dengan menggunakan api sederhana sehingga kekuningan.
  5. Sedia untuk dihidang.

#5 Kuih Beka

Imej via Facebook

Kuih beka ini pula merupakan kuih tradisi orang Penang. Tak perlu jauh-jauh ke Penang, anda juga boleh mencuba resepinya sendiri. Resepi ini dikongsikan oleh Normah Bahari di laman Facebook.

Bahan-bahan:

Untuk bahagian berwarna cokklat (Bahan A):

  • 250 g tepong beras
  • 125 g gula merah
  • 50 g gula pasir
  • 3 cawan santan pekat
  • 3 cawan air

Bahan untuk bahagian berwara putih (Bahan B):

  • 125 g tepung beras
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 1 sudu garam
  • Daun pisang
  • Lidi sate

Cara-cara:

  1. Kisar bahan A dan bahan B secara berasingan.
  2. Masak dalam periuk berasingan untuk bahan A dan bahan B hingga pekat.
  3. Letakkan di atas daun pisang.
  4. Bungkus dan cucukkan dengan lidi di hujungnya.
  5. Bakar.
  6. Sedia untuk dihidang

#6 Bengkang Tumis

Imej via Facebook

Satu lagi resepi kuih-muih tradisional Melayu yang boleh anda cuba dan penuh nostalgia ialah kuih bengkang tumis. Resepi ini dikongsikan oleh Sharina Bidin di laman Facebook.

Bahan-bahan:

Bahan A:

  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan dengan 1 cawan air)
  • 1 kotak kecil santan
  • 2 sudu besar mentega
  • 3 biji telur
  • ½ sudu kecil garam
  • 1 ½  cawan air

Bahan B:

  • 4-5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
  • 2 sudu besar minyak masak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan A dan kisar sebati.
  2. Masukkan 2 sudu besar minyak masak dan tumis bawang hingga kekuningan (jangan terlampau layu).
  3. Tuagkan bawang yang ditumis ke dalam loyang dan masukkan bahan kisar.
  4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 1 jam 15 minit (bergantung kepada ketuhar).
  5. Tunggu sejuk, kemudian potongkan.
  6. Sedia untuk dihidang.

#7 Kuih Koleh Kacang

Imej via Facebook

Kuih Koleh Kacang merupakan kuih tradisional yang terkenal di negeri Johor dan Terengganu. Resepinya juga tidak terlalu rumit untuk dicuba! Resepi ini dikongsikan oleh Salwanie Apitz di laman Facebook.

Bahan-bahan:

Bahan A:

  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1 helai daun pandan

Bahan B:

  • 1 cawan tepung kacang hijau
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 cawan santan
  • ½ cawan air

Bahan tahi minyak:

  • 2 cawan santan pekat
  • Sedikit garam

Cara-cara:

  1. Untuk membuat tahi minyak, masak bahan-ahannya dengan api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.
  2. Tapis supaya tahi minyak tidak hitam. Minyaknya jangan dibuang kerana ianya akan digunakan dalam adunan supaya berkilat.
  3. Masak bahan A sehingga gula larut. Sejukkan dan tapis (pastikan air gula tidak pekat).
  4. Satukan bahan B, kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dalam kuali (gunakan bekas kuali tahi minyak tadi.
  5. Masukkan bahan A ke dlm bancuhan B, kacau di atas api sederhan (tuangkan 2 sudu besar minyak tahi minyak supaya berkilat).
  6. Kacau adunan supaya tidak bergentel dan melekat di dalam kuali.
  7. Setelah masak, tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
  8. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas.
  9. Sedia untuk dihidang.

#8 Kuih Beko Nyor

kuih-muih
Imej via Facebook

Kuih beko nyor ini juga dikenali dengan nama kuih bingka kelapa. Ianya sangat popular di negeri Kelantan, namun anda juga boleh cuba di rumah. Resepi ini dikongsikan oleh Finas Osman di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • 2 cawan kelapa parut
  • 1 cawan tepung pulut
  • 2 sudu makan gula (boleh tambah mengikut kemanisan)
  • 1 cubit garam
  • Air untuk menguli

Cara-cara:

  1. Gaul semua bahan hingga sebati. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair.
  2. Masukkan ke dalam bekas.
  3. Bakar selama 30 minit menggunakan api atas bawah pada suhu 180°C.
  4. Sedia untuk dihidang.

#9 Kuih Gunting

Imej via Facebook

Ada banyak kuih-muih yang legend, dan salah satunya ialah kuih gunting. Jika anda rindukan kuih ini, cubalah buat sendiri di rumah! Resepi ini dikongsikan oleh Norzaiha Razali di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu rempah kari
  • Daun kari (dihiris halus)
  • 1 sudu marjerin (dipanaskan dengan sedikit minyak)
  • 1 biji telur
  • Garam secukupnya
  • Air sejuk (dari peti sejuk)

Cara-cara:

  1. Uli semua bahan dengan air sejuk sehingga sebati.
  2. Letak air sedikit demi sedikit supaya doh tidak lembik.
  3. Guntingkan dan goreng menggunakan api kecil.
  4. Sedia untuk dihidang.

#10 Kuih Pena

Imej via Facebook

Kuih pena merupakan kuih tradisi orang Pahang, khususnya di Chenor. Tak perlu susah-susah ke sana, anda juga boleh mencuba resepinya. Resepi ini dikongsikan oleh Hanizanor Binti Mohamed di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • Daun pisang (dilayur atas api)

Bahan bahagian hijau:

  • Kelapa
  • Daun pandan
  • 2½ cawan air
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan tepung gandum
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1 biji telur
  • 3 sudu besar gula
  • Sedikit garam

Bahn tepung pulut / bahagian putih:

  • 1 cawan tepung pulut
  • 1 suu tepung gandum

Cara-cara:

  1. Kisarkan kelapa dengan daun pandan dan air.
  2. Campurkan santan tadi dengan tepung, gula dan garam.
  3. Kacau sehngga gula larut.
  4. Masukkan sedikit pewarna hijau dan kacau.
  5. Tapis jika adunan mnjadi pekat atau tambahkan air.
  6. Untuk tepung pulut, campur sedikit tepung gandum dengan tepung pulut.
  7. Uli sehingga menjadi doh.
  8. Letakkan daun pisang yang dilayur atas api di atas loyang.
  9. Sapukan minyak pada daun pisang.
  10. Potong doh tepung pulut menjadi bulat dan letkkan di atas loyang. Bentukkan menjadi binjang.
  11. Tuangkan adunan bahagian hijau pada daun pisang (pastikan tidak menenggelami doh tepung pulut).
  12. Panaskan pengukus hingga air mendidih.
  13. Kukus selama 10 – 15 minit atau sehingga masak.
  14. Sedia untuk dihidang.

Resepi Menarik Lain

Selain koleksi resepi kuih-muih tradisional Melayu, kami juga ada menulis tentang koleksi resepi menarik yang lain. Jangan lupa untuk memberi komen dan berkongsi dengan rakan. Selamat mencuba!

Penulis: Nurul Hani

Nurul Hani

Merupakan seorang pelajar di salah satu universiti tempatan dan berminat untuk berkongsikan tempat makan menarik di Malaysia.

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.