Ada penggemar bihun sup ayam di sini tetapi tidak tahu cara membuatnya? Atau ada yang ingin mencari pelbagai resepi bihun sup ayam yang lebih mudah dan sedap? Kami kongsikan 5 resepi yang pasti membuatkan anda berpuas hati.

Dengan resepi ini, anda boleh membuatnya sendiri dengan kuantiti yang anda mahu. Anda juga boleh mengubah mengikut citarasa anda.

Sebut sahaja bihun sup ayam bakar, bihun sup ayam utara dan sebagainya, kami kongsikan resepi yang pasti menambat hati setiap orang yang mencubanya.

Bihun Sup Utara

Ada penggemar bihun sup utara di kalangan anda? Jika ada yang tidak tahu, bihun sup utara dimakan bersama sambal merah dan ada yang memakannya bersama sambal kicap. Rasa memang lagi padu kerana bahan tumisan yang secukup rasa dan pedas. Nak cuba? Ikuti resepi dari Ku Munirah Ku Jatin.

Bahan-bahan:

  • Bihun (rendam dengan air biasa dan sedikit serbuk kunyit selama 30 minit. Kukuskan sehingga lembut.)

Bahan-Bahan Kuah Sup:

  • 2 ulas bawang putih*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang besar*
  • 15 gram halia*
  • 4 sekawan
  • Rempah sup babas
  • Isi ayam atau tulang ayam

Cara memasak:

1. Kisar semua bahan bertanda*.

2. Masukkan minyak, tumis bahan kisar dengan 4 sekawan sampai garing (naik bau).

3. Masukkan rempah sup.

4. Masukkan isi ayam dan tulang.

5. Kacau semua bahan sampai sebati (10minit).

6. Masukkan air dalam 1.5liter.

7. Masukkan bahan perasa (garam, gula, kiub ayam knor).

8. Masak dalam 1 jam sehingga betul-betul didih.

9. Tutup api (pastikan isi ayam, tulang betul-betul masak).

Bahan Sambal Merah:

  • Serbuk cili babas
  • 2sdb sos tiram
  • Kicap Mudim (agak-agak)
  • Kicap lemak manis Mahsuri (agak-agak)
  • 3 sdb gula
  • Sedikit kuah sup

Cara memasak:

1. Campurkan kesemua bahan ke dalam kuali.

2. Masak atas api sehingga sedikit kering (anggaran 20-25 minit dengan api perlahan)

3. Siap.

Bahan Garnish:

  • Tauhu (goreng manja, tak payah garing sangat)
  • Bawang goreng
  • Daun sup
  • Carrot dihiris nipis-nipis
  • Lobak masin
  • Carikkan ayam halus-halus (ambil dalam kuah sup)

Bihun Sup Ayam Bakar

Sesetengah orang memang suka makan bihun sup bersama ayam bakar. Rasanya lebih nikmat lebih-lebih lagi ayam bakar yang dibakar bersama rempah, aromanya lebih memikat. Norhidayah Mohd Aripin telah berkongsi resepi ini yang sangat mudah.

Bahan Sup:

  • 9 ulas bawang putih *
  • 5 biji bawang merah *
  • 1 genggam ikan bilis *
  • 3 ruas jari halia *
  • 3-5 batang serai
  • Sup bunjut
  • Sedikit isi ayam campur bahagian tulang ayam
  • 1 kiub pati ayam
  • Sos ikan
  • Bebola ikan
  • Sayur kegemaran
  • Air secukupnya

Cara-cara:

1. Kisar bahan bertanda *.

2. Tumis bahan kisar bersama serai.

3. Masukkan sup bunjut dan ayam.

4. Kacau sekejap dan tambah air.

5. Cedok keluar isi ayam atau bahagian tulang ayam tadi dan ketepikan.

6. Apabila mendidih masukkan kiub dan sos ikan.

7. Perasakan.

8. Celur sayuran kegemaran ke dalam air rebusan, angkat dan toskan.

9. Masukkan bebola ikan dan biarkan mendidih lama dan tutup api.

Bahan Ayam bakar:

  • Garam
  • 5 spice powder
  • Kicap

Cara memasak:

1. Perap ayam rebus tadi dengan kicap, garam dan 5 spice powder.

2. Bakar atas pan.

Bahan, aksesori tambahan dan cara hidang:

  • Bihun dicelur
  • Dumpling dikukus
  • Sayur yang dicelur dengan sup tadi
  • Minyak cili keting
  • Minyak bawang putih
  • Ayam bakar

Bihun Sup PAMA

Hayati Saidin berkongsi resepi bihun sup yang pernah tular iaitu bihun sup PAMA. Bukan menggunakan bihun segera jenama ini, namun kuahnya diolah sendiri hingga mempunyai rasa yang sama. Siapa yang pernah mencuba bihun segera PAMA pasti sudah tahu keenakan bihun ini. Ini resepi untuk anda!

Bahan-bahan:

  • 4 keping bihun cap pama
  • Sekeping dada ayam di potong nipis
  • 10 biji fishbal dibelah dua
  • 4 ulas bawang putih diketuk
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 camca besar serbuk lada putih
  • Secamca teh serbuk lada hitam
  • Secamca teh maggie secukup rasa
  • Sedikit garam
  • Daun bawang untuk hiasan

Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak tumis bawang putih.

2. Apabila agak kuning, masukkan kepingan ayam yang dipotong tadi.

3. Kacau sebentar, masukkan fishball.

4. Masukkan air sebanyak mana kuah yang kita nak.

5. Masukkan serbuk lada putih dengan serbuk lada hitam.

6. Masukkan kiub pati ayam, maggie secukup rasa dan garam.

7. Apabila sudah mendidih, masukkan bihun PAMA.

8. Apabila sudah lembut bihunnya, tutup api.

Bahan hiasan:

  • Daun bawang dipotong nipis
  • Minyak bawang putih yang dicampur cili flakes

Bihun Sup Chinese Style

Nak tahu resepi bihun sup paling mudah? Semestinya bihun sup Chinese style. Walaupun cara penyediaannya sangat mudah, namun rasanya sedap tak terkata. Ikuti resepi milik Fafae Mimie pasti menjadi.

Bahan-bahan minyak bawang putih:

  • 4 sudu minyak masak
  • 7 ulas bawang putih cincang

Cara memasak:

1. Masukkan minyak ke dalam kuali dan tunggu hingga panas.

2. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga agak perang, angkat bersama minyak.

Bahan Sup:

  • Air
  • Minyak bawang putih
  • Isi ayam
  • 1 sudu makan serbuk Knorr
  • 1 sk serbuk lada sulah
  • Udang
  • Fishball
  • Sawi

Cara memasak:

1. Didihkan air lalu masukkan minyak bawang putih tadi.

2. Masukkan isi ayam, satu sudu makan pasti sedap knor dan serbuk lada sulah.

3. Apabila sudah mendidih, masukkan udang, fishball dan sawi.

4. Seimbangkan rasa garam.

5. Siap untuk dimakan bersama bihun, minyak bawang putih, bawang goreng, daun bawang dan cili hijau potong.

Resepi Bihun Sup Ayam

Jika anda mencari-cari resepi bihun sup ayam yang sedap dan mudah, sila baca dan perhatikan resepi yang dikongsikan oleh Nurain Ain di Facebook yang sudah kami kemas dengan sangat detail pada tulisan di bawah ini.

bihun sup ayam
Imej via Facebook

Bahan-bahan:

  • Ayam setengah ekor.
  • Halia (diketuk).
  • Akar daun bawang.
  • Akar daun sup.
  • Garam dan aji.
  • 3 ulas bawang merah.
  • 3 ulas bawang putih.
  • 1 batang kulit kayu manis.
  • Bunga cengkih.
  • Minyak untuk menumis.
  • Rempah sup adabi.

Bahan Untuk Topping:

  • Bihun dicelur.
  • Tauge dicelur.
  • Fishcake digoreng.
  • Daun sup@daun bawang dan bawang goreng.
  • Isi ayam difloss.

Bahan Untuk Sambal Kicap:

  • Cili api kampung.
  • Bawang goreng.
  • Garam dan gula.
  • Kicap manis.
    *Tumbuk halus semua bahan.

Cara Memasak:

1. Rebus ayam sampai empuk dengan halia, akar daun bawang dan daun sup, garam dan aji secukup rasa. Ayam tak perlu dipotong agar mudah untuk disiat-siat nanti.

2. Mayang 3 ulas bawang merah,  3 ulas bawang putih dan halia.

3. Tumis bahan-bahan nombor 2 dengan minyak 3 sudu makan sampai garing. Masukkan 1 batang kulit kayu manis dan sebunga cengkih.

4. Masukkan 1 sudu besar rempah sup adabi.

5. Kalau sudah agak bau, masukkan sedikit air rebusan ayam tujuannya supaya tidak hangus.

6. Angkat dan jirus dalam air rebusan ayam.

7. Didihkan sekejap dalam 15 minit bagi rempah-rempah tadi meresap dalam isi daging ayam. Tutup api.

8. Ambil isi ayam serta tulang-tulang yang telah disiat-siat. Masukkan ke dalam kuah sup tadi. Siap.

bihun sup ayam
Imej via Facebook

Resepi Menarik Lain

Selain resepi sup bihun ayam, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lain yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Jangan lupa share dan like resepi ini ya.

Penulis: Jejemiko

Pelajar yang memiliki ketertarikan kepada kartun dan muzik, serta menginterpretasikan rasa dalam tulisan.

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.