Kami pasti, ramai sebenarnya peminat kuih ini. Warna merah menyala,membuatkan semua yang melihat terliur bukan?

Disini kami kongsikan resei kuih sagu sedap yang mendapat ratusan share ini. Untuk orang-orang di KL atau Selangor, anda penah makan benda ini?

Ianya juga dikenali sebagai kuih sagu bersantan.

Resepi Sagu Gula Melaka

Imej:Facebook

 

Resepi Dessert Sagu Gula Melaka

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Cup plastik
  • Sagu
  • Pati sirap
  • Gula merah
  • Susu cair (yang terdapat dalam tin)

Cara membuat buat:

#1 Masak air gula merah

Agak-agak sendiri sahaja banyak mana diperlukan.Jika anda hendak buat banyak, masaklah banyak. Tetapi kalau hendak buat setakat 4-5cup, 5 senduk cukup mencukupi.

Masak ia sampai mdidih sehinggalah sampai tiada ketul-ketulan gula merah. Pastikan sampai pekat. Sudah mendidih, nampk pekat, likat, biar ianya sebentar dalam 15minit.

Agak sejuk sikit, tuang sikit dalam cup plastik tu. Jangan banyak sangat. Tidak elok manis-elok sangat. Tuan yang buat tupun dah cukup manis dah.

 

#2 Masak sagu

Sagu ni masak macam nak buat kuih sagu tu.Haha. Didihkan air dulu, lepas tu bubuh pati sirap. Setelah air tadi sudah membuak-buak, lepas tu masukkan sagu. Kacau dalam seminit dua. Tutup api dapur. Sudah agak kembang sagu tu, tuang sahaja terus dalam cup yang diisi air gula merah tadi.

 

#Simpan

Dah siap, bagi semua benda tersebut sejuk dahulu, baru tuang susu cair. Tutup cup tadi, lepas tu letak dalam peti ais.

Buat dalam pukui 10pagi, sat lagi pukul 4petang boleh dah buka peti ais. Boleh buat untuk makan petang, makan malam. Hendak sarapan pun boleh. Makanlah sampai jemu. Haha

Resepi Menarik Lain Yang Viral & Perkongsian Ramai

Anda suka resepi yang telah dikongsikan di atas? Pastikan anda tidak lupa untuk mencuba resepi kuih sagu gula melaka ini nanti. Jangan lupa tinggalkan komen di bawah ini.

Penulis: Awal Faiz

Sebahagian daripada Tim saji.my yang menulis tempat makan menarik di Malaysia. Penggemar makanan pedas dan western. Agak-agaknya ada tak kedai yang menjual makanan seperti di dalam 'Master Chef' ?

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.