Kimbap merupakan salah satu hidangan Korea. Ianya terhasil daripada nasi yang telah distim dibalut dengan rumpai laut yang telah dikeringkan. Di dalamnya, terdapat inti yang amat lazat terdiri daripada sayur – sayuran, telur dan daging. Ianya dipotong kepada bit-sized yang membolehkan anda memakannya dengan sekali suap!
Kali ini, kami bawakan resepi kimbap Korea ini khas buat anda! Resepi ini tidaklah sukar, tetapi amat digalakkan kepada anda untuk mempunyai tikar sushi bagi memudahkan proses balutan kimbap ini nanti. Bahan – bahan bagi penyediaan kimbap ini boleh dibeli di pasaraya sekitar anda. Namun begitu, terdapat juga alternatif lain jika anda tidak menjumpai bahan yang sesuai.
Anda juga boleh mengubah suai resepi ini mengikut kepada selera anda! Pokok pangkalnya, resepi ini merupakan resepi asas yang anda boleh gunakan bagi menghasilkan satu hidangan kimbap yang amat lazat. Anda bebas untuk menyesuaikan bahan dan caranya juga.
Resepi ini telah dikongsikan oleh Zurina Zulkefli dan mendapat perkongsian yang ramai serta jumlah likes yang banyak di laman Facebook beliau. Mari kita lihat!
Cara memasak nasi:
Tanak lembut dan tidak lembik.
Cara membuat kimbap korea:
Ingin mencuba lagi resepi lain? Di sini kami sertakan beberapa lagi resepi yang boleh anda cuba. Confirm menjadi punya! Kini, bolehlah anda menghidangkan hidangan ini kepada yang tersayang! Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini! Semoga berjumpa lagi.