Tercari-cari tempat makan BBQ Korea halal di Kuala Lumpur?

BBQ Korea merujuk kepada kaedah yang popular dalam masakan Korea yang memanggang daging, biasanya daging lembu atau ayam. Hidangan ini sering disediakan di atas panggangan gas atau arang yang dibina di meja makan.

Di Kuala Lumpur, restoran BBQ Korea memang banyak jumlahnya. Jadi, berikut kami senaraikan 8 tempat makan BBQ Korea halal di Kuala Lumpur. Teruskan membaca!

#1 Sweetree

Alamat: Jalan Ampang Putra, Taman Putra Sulaiman, 68000 Ampang, Selangor

Waktu Operasi: Setiap hari, 11 am –  11.30 pm

Terletak di Ampang, restoran Sweetree menyajikan hidangan Korea yang bervariasi dan ianya juga berstatus Halal.

sweetree bbq korea halal lembah klang
Imej via Foursquare

BBQ Korea di sini ada pelbagai set, jadi pengunjung boleh memilih dari pelbagai set yang mempunyai daging lembu, ayam atau kedua-duanya yang diperap bersama.

Kualiti daging dan ayam yang digunakan juga diakui premium, sangat berbaloi dengan harga yang ditawarkan. Saiz hidangan juga semestinya menjanjikan kekenyangan.

#2 Da On Fine Korean Cuisine

Alamat: Lot 6 . 40 . 00, 168, Bukit Bintang St, Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 11 am – 8 pm

Sambil membeli-belah di Pavilion, singgah sahaja di restoran yang menyajikan makanan Korea yang halal ini – Da On Fine Korean Cuisine. Restoran ini juga turut menyediakan BBQ Korea yang sentiasa mendapat pesanan.

da on fine korean cuisine - bbq korea halal lembah klang
Imej via Foursquare

Untuk BBQ Korea, anda boleh pesan set yang berbagai seperti Modum Gui Supreme yang menyajikan makanan laut dan daging untuk 4 orang atau So Galbi dan Ju Mul Leok yang menyajikan daging berkualiti tinggi.

Set BBQ lain seperti Garibi Gui yang menyajikan kerang yang segar, Daeha Gui yang menyajikan udang dan Ojingeo Gui yang menyajikan sotong juga turut disajikan. Memang bervariasi hidangan di sini, bikin rambang mata!

#3 Big Stick

Alamat: Lot No. S.4 & S.5 Sidewalk Island of Building Located at, 101, Jln Bukit Bintang, Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 11 am – 8 pm

Satu lagi restoran BBQ Korea halal yang terletak di pusat membeli-belah Pavilion ialah Big Stick. Dari namanya sahaja, kami yakin anda pasti boleh teka hidangan BBQ apa yang sangat terkenal di sini – semestinya sate daging Korea BBQ.

bbq korea halal lembah klang - big stick
Imej via Big Stick Malaysia

Sebaik sahaja melangkah ke dalam restoran ini, anda dapat bau aroma sate yang dipanggang, pasti bikin terliur. Bahan perapan yang digunakan juga secukup rasa dan dagingnya juga memang lembut, patutlah sate BBQ ini laku keras.

Antara yang boleh anda cuba ialah Bikor Chicken, BBQ Squid dan Tobokki Chicken. Bagi yang sukakan keju, boleh cuba Cheesy Tobokki Chicken, pedas dan berkeju. Harganya juga murah, bawah RM 15 untuk kebanyakan sate BBQ.

#4 Seoul Garden

Alamat: Klik untuk alamat dan waktu operasi

Sebut sahaja nama restoran Seoul Garden, pasti rata-rata pembaca di sini sudah terbiasa mendengar nama restoran makanan Korea ini. Untuk makluman, restoran Kyochon juga turut menyediakan hidangan BBQ Korea.

Mempunyai sekitar 14 cawangan di Lembah Klang, restoran yang disahkan Halal ini menyajikan pelbagai jenis set hidangan BBQ Korea yang berasaskan daging, steamboat dan makanan laut.

seoul garden setapak, kuala lumpur
Imej via Foursquare

Ada tiga jenis set utama di sini – Grill, Premium dan Steamboat. Untuk Grill, anda akan menikmati daging dan makanan laut, untuk Premium, anda akan menikmati salmon, makanan laut dan daging manakala untuk Steamboat, anda akan disajikan dengan hidangan steamboat yang berbagai.

#5 SeoulNami Korean BBQ

Alamat: F-215 The Gardens Mall, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, 59200 Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 11 am – 10 pm

Tidak keterlaluan jika kami katakan yang restoran SeoulNami Korean BBQ ini merupakan antara restoran BBQ Korea yang tersedap di KL. Sememangnya, kualiti BBQ Korea di sini memang cemerlang. Selain itu, ianya juga diiktiraf halal.

seoulnami korean bbq - bbq korea halal lembah klang
Imej via Foursquare

Cara penyediaan daging di sini juga berbagai, ada yang disalai, digoreng dan dipanggang. Daging berkualiti tinggi seperti Short Rib dan Wagyu juga boleh anda cuba jika ke sini.

Selain daging, makanan laut juga turut disediakan. Sotong, kerang, udang dan ikan merupakan antara makanan laut yang menjadi buruan ramai. Jangan lupa untuk memesan hidangan sampingan mereka, pasti lebih mengenyangkan.

#6 Gangnam Station

Alamat: No G45, Block 6, Laman Seri Business Park, Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Setiap hari, 11.30 am – 8 pm

Dari namanya sahaja anda pasti tahu yang restoran Gangnam Station ini adalah restoran makanan Korea. BBQ Korea merupakan jenis hidangan yang popular di restoran yang terletak di Seksyen 13 ini.

gangam station - bbq korea halal lembah klang
Imej via Foursquare

Untuk set BBQ Korea, BBQ Ayam Dakgalbi, sotong, udang, lidah lembu dan daging tulang rusuk merupakan antara pilihan yang boleh anda cuba. Jenis steamboat juga berbagai, ada steamboat makanan laut dan steamboat kimchi.

#7 Supreme Barbecue Club

Alamat: 20, Persiaran Ampang, Desa Pahlawan, 55000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 10 am – 10 pm

Walaupun baharu sahaja beroperasi, restoran Supreme Barbecue Club yang terletak di Persiaran Ampang ini berjaya menempa namanya sebagai antara restoran BBQ Korea yang popular sekitar sini.

supreme barbecue club ampang
Imej via Instagram

Daging mereka seperti daging jenis wagyu, daging itik dan daging kambing merupakan antara pilihan terlaris. Bukan sahaja berkualiti tinggi, malah harganya juga sangat berpatutan.

Antara set lain yang wajib anda pilih ialah Salmon Belly, Supreme Bone Marrow, Japanese Scallop dan Spicy Baby Octopus. Pilihannya memang bervariasi, patutlah restoran ini memenangi hati ramai.

#8 Onsemiro

Alamat: Jln Tun Razak, Kampung Datuk Keramat, 50400 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 10.30 am – 8 pm

Mencari restoran BBQ Korea jenis fine-dining? Di Kuala Lumpur, salah satu restoran BBQ Korea berkonsepkan fine-dining ialah Onsemiro yang terletak di Kampung Datuk Keramat.

onsemiro
Imej via Foursquare

Assorted Beef Set merupakan antara set BBQ Korea yang boleh anda cuba. Ianya menyajikan daging premium jenis rib eye dengan sos BBQ yang cukup menggamit selera. Saiz hidangan ialah untuk 2-3 orang.

Untuk set BBQ Korea bagi 3-4 orang, anda boleh pesan BBQ set. Anda akan disajikan dengan Marinated Galbi Sauce Lamb Shoulder, BBQ Special Side Dish dan BBQ Dessert.

Kesimpulan

Sudah jumpa restoran BBQ Korea halal di Kuala Lumpur yang ingin anda lawati? Semua restoran yang kami senaraikan ini memang terbaik, jadi singgah sahaja satu-persatu.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada anda dalam mencari tempat makan yang sedap. Jangan lupa kongsikan kepada rakan-rakan dan di media sosial. Selamat menjamu selera!

Artikel Menarik Lain

Penulis: Nurul Hani

Berminat untuk berkongsikan tempat makan menarik berbagai genre di seluruh Malaysia.

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.