Terdapat pelbagai resepi bihun goreng yang menarik untuk anda cuba. Masyarakat Malaysia pasti tidak asing lagi dengan sarapan bihun goreng. Hal ini kerana, bihun goreng mengambil masa yang singkat untuk disediakan dan mudah untuk dimasak.
Walaupun begitu, pasti ada diantara anda yang pening jika bahan-bahan yang digunakan untuk memasak bihun habis. Ada pelbagai jenis resepi bihun yang pasti dapat membantu anda.
Bagi resepi bihun Singapore yang mula viral sejak kebelakangan ini juga telah dikongsikan di dalam resepi ini. Selepas ini, anda tidak perlu lagi risau mengenai rasa bihun yang sama dan dapat merasa pelbagai jenis rasa bihun yang pastinya dapat menaikkan deria makan anda.
Mereka yang suka dengan makanan laut, pastinya akan menyukai resepi bihun ini. Rasa manis dan kenyal makanan laut menjadikan bihun ini disukai ramai. Jom tengok resepi bihun goreng seafood yang dikongsi oleh page Jom Memasak di laman facebook.
Bahan-Bahan:
Cara Penyediaan:
1)Panaskan minyak dan tumiskan cili kisar dan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2)Masukkan udang dan sotong.
3)Masukkan air, sos tiram, sos cili dan garam secukup rasa. Kacau rata.
4)Masukkan semua sayur dan kacau.
5)Biarkan sehingga sayur layu.
6)Masukkan bihun dan kacau rata.
7)Masukkan cili capsicum dan kacau sebentar.
8)Bila bihun dah lembut angkat dan letakkan ke dalam mangkuk.
9)Taburkan daun sup, daun bawang, hirisan cili dan juga tauhu goreng.
10)Siap!
Pening fikir nak masak apa untuk sarapan? Nak masak yang senang dan cepat. Jom tengok resepi bihun goreng yang dikongsi oleh Mori Said Kitchen. Bahan-bahan yang digunakan juga merupakan bahan asas seperti kicap dan bihun. Jom tengok resepi di bawah.
Bahan-bahan:
Bahan Sos:
Cara Penyediaan:
1)Sediakan kuali dan panaskan minyak.
2)Setelah minyak panas, masukkan cili dan bawang putih.
3)Kacau sebati dan masukkan fishcake.
4)Setelah bahan sebati, masukkan bihun ke dalam kuali.
5)Kacau sehingga bahan tadi sebati dengan bihun.
6)Masukkan sos yang telah disiapkan ke dalam bihun dan kacau sebati.
7)Masukkan taugeh dan daun bawang.
8)Kacau sehingga sos rata dan hidangkan ke dalam pinggan.
9)Bihun kicap siap dihidang! Selamat mencuba.
Bagi mereka yang suka makan tomyam, anda pasti akan suka dengan resepi bihun goreng ini. Bihun goreng tomyam yang lengkap dengan rasa masam dan pedas ini sememangnya akan menarik deria makan anda. Resepi kali ini dikongsi oleh Ida Shahida.
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
1)Sediakan kuali dan panaskan minyak.
2)Setelah minyak panas, tumiskan bawang putih.
3)Masukkan ayam dan udang. Biarkan sehingga masak.
4)Masukkan cili, daun limau purut dan paste tomyam.
5)Gaul sehingga rata selama 2 minit.
6)Masukkan bawang besar sos tiram, kicap cair, kicap pekat, sos ikan, kiub ayam dan gula.
7)Kacau sehingga bahan sebati dan tambah 1/2 cawan air.
8)Kacau sebati dan masukkan bihun yang telah ditos.
9)Gaul bihun sehingga sebati dengan sos.
10)Masukkan lebihan air tadi.
Bihun goreng Singapura tidak asing lagi bagi masyarakat Malaysia. Hidangan yang cukup popular ini juga telah menjadi viral dan kegemaran ramai. Sesuai untuk dihidangkan sebagai sarapan pagi mahupun makan tengah hari. Jom tengok resepi bihun goreng yang dikongsi oleh Nurul Jannah ini.
Bahan-bahan:
Bahan Telur:
Cara Penyediaan:
1)Rendamkan bihun ke dalam air biasa selama 20 atau 25 minit.
2)Buangkan kulit udang dan tinggalkan kulit di bahagian ekor sahaja.
3)Tumbuk halus bawang putih, bawang besar, udang kering yang telah direndam ke dalam air, lada hitam dan lada putih.
4)Sediakan kuali dan panaskan minyak.
5)Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
6)Masukkan udang kering dan gaul sebati.
7)Masukkan lada hitam, lada putih dan kiub pati ayam. Kacau sehingga bahan bertukar sedikit perang.
8)Masukkan sos tiram dan gaul sebati.
9)Masukkan udang dan tunggu sehingga udang bertukar oren.
10)Masukkan bihun, lobak merah dan sedikit air.
11)Kuatkan api untuk memudahkan air meresap ke dalam bihun. Gaul sebati.
12)Masukkan garam secukup rasa dan gaul sehingga bihun dan lobak merah lembut.
13)Masukkan daun kucai dan kacau sebati.
14)Setelah kuali mengeluarkan asap, tutup api dan taburkan bawang goreng serta cili yang dihiris.
Cara Penyediaan Telur:
15)Panaskan minyak ke dalam pan leper.
16)Masukkan telur dan ratakan.
17)Setelah telur menjadi garing, angkat dan sejukkan.
18)Belahkan telur di tengah-tengah.
19)Gulung telur menjadi padat dan hiris mengikut saiz yang anda inginkan.
20)Taburkan ke atas bihun dan siap untuk dihidang!
Kalau biasa kita dengar mengenai daging lada hitam, kali ni kita cuba memasak bihun menggunakan resepi daging lada hitam. Bagi mereka yang suka dengan rasa pedas lada hitam dan daging, anda pasti akan menyukai resepi bihun ini. Jom tengok resepi Mori Said Kitchen.
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
1)Sediakan kuali dan didihkan air.
2)Celur bihun ke dalam air panas dan toskan.
4)Sediakan kuali dan panaskan minyak.
5)Setelah minyak panas, masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan tumis hingga wangi.
6)Masukkan daging dan sos adabi. Masak hingga daging lembut.
7)Setelah daging lembut, masukkan lada hitam dan garam.
8)Masukkan carrot, lada benggala dan cili api. Gaul sebati.
9)Masukkan bihun dna gaul sebati.
10)Masukkan taugeh dan gaul sebati.
11)Hidangkan bihun ke dalam mangkuk. Siap!
Kalau cakap mengenai bihun, ramai yang fikir bihun memerlukan bahan asas seperti ayam dan udang untuk melengkapkan resepi. Kali ni, ada resepi istimewa yang dikongsi oleh Eny Abdullah. Bahan utama di dalam resepi ini ialah udang kering. Jom tengok cara penyediaannya.
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
1)Sediakan kuali dan panaskan minyak.
2)Setelah minyak panas, masukkan udang kering yang telah direndam ke dalam kuali.
3)Setelah udang kering keperangan, masukkan bawang merah dan bawang putih.
4)Gaul sehingga bawang masak.
5)Masukkan 4 sudu besar pes cili dan gaul sebati.
6)Masukkan air dan masukkan fishcake.
7)Masukkan 5 sudu besar sos cili dan sos tomato. Gaul sebati.
8)Masukkan 1 ½ cawan air.
9)Masukkan lada sulah dan garam. Gaul sebati.
10)Masukkan bihun yang telah direndam ke dalam kuali.
11)Gaul sehingga bihun sebati.
12)Masukkan sayur kobis dan taugeh. Gaul rata.
13)Taburkan daun bawang. Gaul sebati.
14)Letakkan bihun ke dalam pinggan.
15)Selamat mencuba!
Pasti ramai di antara anda yang berfikir bihun takkan lengkap tanpa fishcake atau ayam. Jangan risau, resepi bihun telur ini cukup ringkas dan sedap untuk dijadikan sarapan anda. Bahan yang digunakan juga sangat minumum. Jom tengok resepi yang dikongsi oleh page resepi Shiela Rusly.
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
1)Panaskan kuali, goreng telur hancur dan ketepikan
2)Tumis bawang merah, bawang putih, cili padi udang kering.
3)Tumis sehingga wangi.
4)Masukkan udang dan sedikit air.
5)Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
6)Masukkan sedikit cuka. Gaul sebati.
7)Masukkan bihun, sawi, kobis dan karot.
8)Masak sehingga sayur lembut dan masukkan bihun.
9)Gaul sebati dan apabila bihun lembut, masukkan telur hancur dan gaul rata.
10)Hidangkan bihun ke dalam pinggan. Siap!
Pasti ramai yang tahu mengenai khasiat yang terdapat pada cili hijau. Bagi mereka yang suka dengan makanan pedas juga pastinya teruja untuk mencuba resepi kali ini. Tidak perlukan sebarang rempah tetapi perencah rahsia ini yang akan menjadikan bihun anda lebih sedap. Resepi ini telah dikongsi oleh Herda Johan.
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
1)Sediakan kuali dan panaskan minyak.
2)Setelah minyak panas, tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah.
3)Gaul bahan sehingga naik bau dan masukkan tomato.
4) Masukkan fishcake, fishball dan udang.
5)Setelah udang masak, masukkan garam dan gula. Gaul rata.
6)Masuk bihun dan goreng sehingga lembut.
7)Masukkan air panas sedikit dan gaul rata.
8)Masukkan carrot dan daun bawang.
9)Masukkan telur dan cili hijau.
10)Gaul sehingga telur masak dan tutup api.
11)Masukkan bihun ke dalam pinggan (bagi yang suka pedas, boleh hidangkan bersama cili potong atau sambal). Selamat mencuba!
Kalau tadi resepi cili hijau, kali ni jom cuba resepi cili kering. Bahan asas yang selalu ada di dalam rumah setiap orang. Cara penyediaannya juga sangat mudah dan cepat. Jom tengok resepi bihun goreng yang dikongsi oleh page Masak Apa Tu.
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
1)Sediakan lesung batu dan masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering yang telah direndam dan tumbuk sehingga hancur.
2)Sediakan kuali dan panaskan minyak 2 hingga 3 sudu.
3)Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk ke dalam kuali. Gaul sehingga naik bau.
4)Masukkan kek ikan dan gaul sebati.
5)Masukkan garam dan gula. Gaul sebati dan ketepikan.
6)Masukkan 2 biji telur dan kacau.
7)Masukkan bihun yang telah direndam air dan masukkan sedikit air. Gaul sebati.
8)Masukkan sos ikan dan gaul sebati.
9)Masukkan bihun ke dalam pinggan dan siap!
Biasa kita dengar nasi goreng kampung je, Apa kata kali ni cuba resepi bihun goreng kampung. Jom tengok resepi yang dikongsi oleh Adila Razak. Resepi simple yang senang untuk di ikut.
Bahan-bahan:
Bahan hias:
Cara Penyediaan:
1)Panaskan kuali dan tumis bawang besar holland.
2)Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi. Gaul sehingga naik bau.
3)Masukkan cili kisar dan udang. Gaul sehingga pecah minyak.
4)Setelah pecah minyak, masukkan sedikit air. Gaul sebati.
5)Masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
6)Setelah sos sebati, masukkan bihun yang telah ditos.
7)Gaul dan masukkan carrot dan kobis.
8)Apabila bihun sudah kering dan masak, masukkan hirisan cili.
9)Tutup api dan masukkan bihun ke dalam mangkuk.
10)Hidangkan bihun bersama taburan bawang goreng dan daun bawang.
11)Selamat mencuba!
Bila bahan-bahan untuk memasak tak cukup, mesti anda akan pening kepala. Jangan risau, jom cuba resepi bihun goreng kosong ini. Bahan-bahan yang digunakan juga sangat asas dan mudah untuk dimasak. Jom tengok resepi dari page Resepi Masakan.
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
1)Blend cili kering, belacan, ikan bilis, bawang merah besar, bawang putih dan pati ikan bilis.
2)Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah diblender hingga pecah minyak.
3)Masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan perasa.
4)Tambah 1 cawan air. Biar mendidih.
5)Perlahankan api dan masukkan bihun yang di tos.
6)Kacau sebati sehingga bihun lembut dan air kering.
7)Angkat dan hidang ke dalam pinggan.
8)Taburkan cili merah, daun sup, daun bawang dan telur dadar yang dipotong-potong.
9)Siap!
Resepi Menarik Lain:
Selain resepi bihun di atas, anda juga dijemput untuk membaca artikel resepi menarik kami yang lain. Jangan lupa untuk tinggalkan komen dan share. Selamat mencuba!