Anda perlu cuba resepi telur bistik jika mahukan kelainan dalam masakan berasaskan telur. Masak telur bistik lebih extra ‘kick’ dan mengenyangkan.

Apa sebenarnya telur bistik ni? Kebiasaannya telur bistik dimasak bersama kuah dan lauk lain seperti ayam dan daging. Ada juga yang menambah aneka sayur, menjadikannya satu hidangan lengkap.

Bahan-bahan dan cara penyediaannya cukup mudah. Sesuai buat mereka yang mencari menu makan tengah hari atau makan malam yang simple dan cepat untuk dimasak. Berikut merupakan 7 cara masakan telur bistik yang sedap!

Telur Dadar Bistik

Resepi pertama ini menggunakan 5 biji telur dan dimasak secara dadar. Jika anda suka akan telur crispy, anda perlu cuba resepi ini. Hidangan lebih meriah dan menarik dengan sayur campur. Kak Chik telah berkongsikan resepi ini di laman Facebooknya.

Bahan-bahan:

  • 5 biji telur
  • Bawang putih yang dicincang
  • Bawang holland dipotong dadu
  • Ayam dipotong dadu
  • Sos tomato
  • Sos tiram
  • Sos cili
  • Sos ikan
  • Lada merah besar diracik
  • Lada benggala dipotong dadu
  • Lobak dipotong dadu
  • Jagung tin
  • Garam, gula dan serbuk perasa
  • Daun sup sedikit untuk hiasan

Cara memasak:

1. Panaskan minyak.

2. Tumis bawang putih dan bawang holland yang sudah dipotong dadu.

3. Masukkan ayam yang dah dipotong dadu tumis sehingga matang.

4. Masukkan 3 sekawan sos bersama sedikit sos ikan.

5. Gaul sebati semua bahan lalu masukkan lada besar, lada benggala, lobak dan jagung.

6. Masukkan air sedikit untuk bagi dia berkuah dan reneh sekejap.

7. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa.

8. Akhir sekali taburkan daun sup.

Nota: Tepikan dulu kita buat telur pulak.

1. Pecahkan telur 5 biji tadi dan kacau bersama garam serta serbuk perasa.

2. Masak macam biasa macam kita buat telur dadar. Ada dua pilihan, kalau pandai buat ala-ala telur bistik bungkus bolehlah buat. Buat masa dekat kuali tu selepas itu masukkan bahan yang sudah masak tadi dan letakkan ditengah-tengah telur dan bungkus.

3. Kalau tak pandai nak bungkus-bungkus dan mahu elak berterabur, buat macam telur dadar biasa. Apabila sudah masak, letakkan atas pinggan macam biasa lalu letak bahan yang dimasak tadi ke atas telur.

Telur Bistik Simple

Norhafizah Shabudin berkongsikan resepi telur bistik dengan lebih ringkas. Menu ini lebih berkuah tetapi masih pekat. Makan bersama nasi putih panas mesti berselera. Berikut merupakan bahan dan cara penyediaannya.

Bahan telur dadar:

  • Telur
  • Daging/ ayam (potong dadu dan goreng dahulu)
  • Garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Campur kesemua bahan.

2. Goreng telur seperti biasa.

Bahan kuah:

  • Bawang putih dicincang
  • Bawang holland dipotong dadu
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Air
  • Bunga kubis
  • Carrot
  • Celery
  • Lada benggala

Cara memasak:

1. Tumiskan bawang putih dan bawang holland sehingga layu.

2. Masukkan sos cili dan sos tomato lalu tambahkan sedikit air.

3. Tambah cili padi ketuk dan semua sayur.

4. Perasakan dengan garam.

5. Apabila sudah siap kuah, tuang ke atas telur dadar. Tabur daun sup dan daun bawang.

6. Jika mahu kuah lebih, tambah air lebih, cili sos, cili dan tomato lebih.

Telur Bistik Daging Melimpah Ruah

Satu kelainan dalam resepi kali ini adalah menggunakan kepingan daging burger. Resepi mudah yang dikongsikan oleh Razzi Hajemi ini sesuai buat pelajar yang ingin memasak menu bajet. Jom cuba!

Bahan-bahan:

  • 2 biji telur
  • 2 keping beef burger ( boleh tukar dengan daging kisar)
  • 1 biji cili
  • 1 bawang besar
  • 3 sudu sos cili
  • 1 sudu sos tiram
  • Serbuk lada
  • Kicap manis pedas mahsuri

Cara penyediaan:

  1. Goreng telur secara dadar dengan garing. Banyakkan minyak semasa menggoreng agar lebih rangup. Ketepikan jika sudah masak.
  2. Kurangkan minyak menggoreng tadi dan tumiskan bawang dan cili.
  3. Apabila sudah kekuningan, masukkan beef patty dan goreng sehingga daging hancur. Boleh gantikan dengan daging kisar.
  4. Masukkan sos cili, kicap mahsuri, sos tiram dan sedikit lada.
  5. Tambah sedikit air dan siap.

Telur Bistik Black Paper Sauce

Kebiasaanya kuah telur bistik dimasak bersama sos cili atau sos tomato. Namun resepi yang dikongsikan oleh Pelangi Petang Terindah menggunakan sos lada hitam untuk memberi kelainan pada masakan ini. Jika dilihat pada tekstur menu, ia lebih pekat dan kurang berkuah. Namun rasanya pasti lebih sedap.

Bahan-bahan:

  • 3 atau 4 biji telur
  • Isi ayam / daging kisar
  • 1 ulas bawang besar (dihiris)
  • 2 atau 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 sudu kicap
  • 1sk serbuk lada hitam
  • 3 sudu sos cili
  • 3 sudu sos lada hitam
  • 3 sudu sos tiram
  • Sedikit lada benggala dihiris (jika tak ada tak apa)
  • Sedikit minyak untuk menggoreng
  • Gula dan garam untuk rasa

Cara-cara memasak:

1. Pecahkan telur dan kacau telur sehingga berbuih atau cair. Buat macam telur dadar.

2. Kemudian panaskan minyak dan goreng telur tadi. Apabila sudah masak, angkat dan letak dalam pinggan atau bekas yang sesuai.

3. Panaskan sedikit minyak, masukan bawang besar, bawang putih dan apabila sudah garing, masukkan daging atau ayam kisar tadi. Masukkan sos cili, sos lada hitam dan sos tiram.

4. Masukkan lobak merah atau frozen mixed vegetables (ini tambahan kalau suka) dan lada benggala. Tunggu sehingga masak.

5. Setelah itu, perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa.

6. Apabila sudah siap masak, bolehlah dicurahkan ke atas telur tadi.

Telur Bistik Goreng Mata Kerbau

Masak telur mata kerbau lebih mudah untuk mengagak kuantiti hidangan. Bukan itu sahaja, pasti ada yang gemar telur mata kerana kuning telur yang cair dan mengiurkan. Ikuti resepi dari Mariana Zainal jika mahukan telur mata kerbau bistik yang berkuah.

Bahan-bahan:

  • 5-6 biji telur (goreng mata kerbau)
  • 1 biji bawang besar hiris
  • 5 ulas bawang putih dihiris
  • Sedikit halia hiris
  • 8-10 biji cili padi (potong tengah tapi jangan putus)
  • ½ cawan mix vegetable
  • 1 ½ senduk sos cili
  • 1 cawan air (boleh tambah ½ cawan jika mahu kuah lebih)
  • ½  sdb gula
  • 2 sdt garam
  • Perasa jika perlu
  • 1 senduk minyak masak

Cara memasak:

1. Panaskan minyak.

2. Tumis bahan hiris dan cili hingga naik bau. Masukkan sos cili.

3. Tumis hingga naik minyak.

4. Masukkan sayur campur (mix vegetable) dan kacau sebati.

5. Masukkan air. Apabila sudah menggelegak, masukkan telur, garam dan perasa. Sesuaikan rasa.

6. Tutup api dan sedia dihidang. Tabur daun sup atau daun bawang.

Bistik Telur Bungkus

Kebanyakan telur bistik yang dijual di kedai menghidangkan menu ini dengan tumisan lauk yang diletakkan di dalam telur bungkus. Resepi yang dikongsikan oleh Kak Ita Amoora sesuai dijadikan hidakan sampingan bersama tomyam mahupun sardin. Jom cuba resepi sedap ini!

Bahan-bahannya:

  • 2 keping isi ayam dipotong kecil atau 1 cawan daging kisar
  • ½ biji bawang holland dicincang halus
  • 1 biji tomato dibuang biji dan didadu kecil
  • ½ batang daun saderi didadu kecil
  • ½ peket sayur campur (carrot, jagung, kacang peas)
  • 1 biji cili merah
  • 2 sudu sos tomato
  • 2 sudu sos cili
  • 1 sudu sos tiram
  • Sedikit hirisan daun sup atau daun ketumbar
  • Secubit garam jika perlu
  • Minyak untuk menumis
  • 4-6 biji telur ayam

Cara-cara penyediaan inti:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang holland sehingga sedikit layu.

2. Masukkan hirisan dada ayam dan kacau seketika, biarkan sehingga isi ayam masak.

3. Masukkan hirisan tomato, batang saderi, cili merah serta sayur campur dan dikacau rata.

4. Perasakan dengan sos cili, sos tomato dan sos tiram dan kacau lagi.

5. Taburkan secubit garam jika perlu.

6. Sebelum diangkat, taburkan daun sup atau daun ketumbar.

Cara buat kulit telur bungkus:

1. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan seratakan keliling kuali.

2. Pukul telur ayam tadi dan goreng dalam kuali dengan kaedah melenggangkan kuali sehingga telur rata dan anggaran bulatan telur cukup untuk bungkus. Bahagian tepi biar nipis manakala di tengah-tengah tebal sedikit. Biarkan sekejap.

3. Anggaran sudah separuh masak, letakkan inti ditengah-tengah dan bungkuskan telur tersebut.

4. Biarkan telur garing seketika dan bolehlah di terbalikkan ke dalam pinggan.

5. Siap. Bolehlah dihias dengan timun, daun sup, tomato dan tuang sos tomato dan sos cili.

Telur Bistik Mabeles

Ikuti resepi dari Fara Idayu Rosli jika anda suka akan telur yang rangup disaluti dengan kuah yang pekat dan basah. Memeang bertambah jika makan bersama nasi panas. Antara tips untuk menjadikannya rangup adalah menambah air sejuk. Berikut cara-caranya.

Bahan Telur Dadar:

  • 4 biji telur
  • 3 sudu ais sejuk
  • Garam

Cara Penyediaan Telur:

1. Pukul semua bahan sehingga berbuih dan goreng dengan minyak yang banyak dan api yang kuat.

2. Apabila sudah garing angkat dan toskan minyak.

Bahan Sos:

  • 4 sudu makan cili kisar
  • 3 ulas bawang putih **
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 biji bawang *
  • 1 biji bwg holland di potong bulat
  • ½ biji capsicum dipotong dadu
  • ½ biji carrot
  • Garam
  • Gula
  • Perasa
  • 2 sudu makan bancuhan tepung jagung

Cara penyediaan:

1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang bertanda ** sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan cili kisar. Masak sehingga hilang bau maung.

3. Masukkan sos cili dan diikuti carrot.

4. Apabila sudah agak mendidih, masukkan perasa (garam, gula dan perasa).

5. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga mendidih sekejap.

6. Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang holland. Masukkan akhir sekali agar bawang rangup.

Pelbagai olahan resepi telur bistik yang pasti dapat menambah selera anda seisi keluarga. Kesemua resepi sangat mudah dan memerlukan sedikit masa sahaja untuk memasaknya.

Jika anda mencari menu ringkas tetapi sedap dan cepat, ini antara menu yang patut anda cuba. Selamat mencuba!

Mencari pelbagai resepi simple tetapi sedap? Jom cuba resepi di bawah:

Penulis: Nur Syafiqah

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.