Colek bermakna bahan yang digunakan untuk mencicah terutamanya menggunakan buah buahan. Colek ala Thai, walaupun merupakan resepi yang dipinjam dari negera jiran kita ini, menggunakan bahan-bahan yang amat mudah dan sinonim dengan masyrakat kita. Kali ini kami bawakan resepi colek ala thai, versi air gula, amat sesuai untuk dihidangkan bersama ayam bakar dan nasi putih.

Ianya amat mudah untuk disediakan serta merupakan perencah yang amat digemari. Bahan-bahannya pula mudah didapati dan anda boleh mencuba resepi yang dibawa didalam perkongsian kali ini. Pastinya, anda tidak akan rugi dan menyesal! Resepi ini juga sesuai buat mereka yang sibuk, jadi anda hanya perlu sediakan sekali sahaja dan simpan untuk kegunaan di lain hari!

Resepi ini dikongsikan oleh Cikk Rubyy dan mendapat banyak komen positif serta likes di media sosial. Perkongsiannya pula telah mencecah 2.5 ribu! Apa tunggu lagi, jom kita tengok!

Resepi Colek Air Gula

Colek-Air-Gula
Imej via Facebook

Bahan – bahan:

Bahan A (kisar halus):

  • 10 biji cili padi (nak pedas boleh lebihkan lagi)
  • 10 biji cili masak / cili besar merah (potong kecil-kecil)
  • 1/2 labu bawang putih
  • 1 cawan cuka
  • 2 cawan gula
  • 1 sudu teh garam

Bahan B (masak hingga jernih):

  • 1 cawan cuka
  • 1/2 cawan gula

Cara – cara memasak:

  1. Kisar bahan A sehingga halus.
  2. Masak bahan B sehingga jernih.
  3. Kemudian, masukkan bahan A yang telah dikisar halus.
  4. Masak sehingga warna jernih.

Nota: Jika letak daun ketumbar pun boleh lagi sedap.

Resepi – resepi lain yang menarik:

Mudah kan resepi ini? Ada lagi variasi resepi yang pastinya boleh anda cuba. Jangan lupa untuk mervariasikan resepi hasil air tangan anda! Oh, pastikan anda menekan butang kongsi dan kongsikan kepada rakan – rakan anda ya!

Penulis: Nur Dini Abd Aziz

Nur Dini Abd Aziz

Seorang yang suka cuba makan di tempat-tempat viral yang ada.

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.