Negara Malaysia cukup dikenali sebagai sebuah negara yang berbilang kaum. Ianya membuatkan negara kita kaya dengan budaya dan ini termasuk juga dari segi makanan – ada berbagai citarasa!
Kuih merupakan antara hidangan yang beraneka jenis. Untuk itu, berikut kami senaraikan 10 resepi kuih-muih Malaysia untuk anda cuba. Teruskan membaca!
#1 Kuih Bulan Kek Lapis
Ini merupakan antara kuih yang cukup terkenal di negara kita – kuih bulan. Kali ini kita cuba resepi kuih bulan kek lapis, sangat menarik! Resepi ini dikongsikan oleh Nazariah Khalishah di laman Facebook.
Bahan-bahan:
Bahan kuih bulan:
100 g tepung kek
60 g golden syrup
30 g minyak jagung
½ sudu teh air abu
Susu segar
Kuning telur
Bahan kek lapis:
250 g mentega
80 g gula halus
5 biji telur A
150 g susu pekat
100 g susu tepung
100 g serbuk Horlick
175g tepung superfine
Pewarna pilihan
Cara-cara:
Untuk kuih bulan, campurkan semua bahan kecuali tepung kek ke dalam bekas yang bersih. Kacau rata.
Kemudian, masukkan tepung kek dan kacau rata. Perap selama 2 jam.
Setelah siap bakar, sejukkan & potong bulat mengikut saiz adunan kuih bulan.
Ambil adunan kuih bulan dan leperkan.
Letak kek lapis di tengah adunan dan balut dengan kemas. Tekap dengan acuan kuih bulan.
Sembur air untuk mengelakkan kulit retak.
Bakar pada suhu 180°C selama 10 minit.
Keluarkan & sapu kuning telur di atas kuih bulan.
Turunkan suhu kepada 160°C dan bakar selama 10 minit.
Sedia untuk dihidang.
#2 Penyaram
Penyaram atau cucur jawa merupakan kuih popular untuk suku kaum Banjar. Ianya juga kerap dijual di kebanyakan gerai, namun anda juga boleh buat sendiri di rumah. Resepi ini dikongsikan oleh Fazlin Andrew di laman Facebook.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1½ cawan tepung beras
Secubit garam
2 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula putih
Cara-cara:
Masak air dan gula sehingga larut dan ketepikan sehingga agak suam.
Campurkan tepung gandum, tepung beras dan garam di dalam bekas yang lain.
Setelah air gula agak suam,masukkan ke dalam campuran tepung sedikit demi sedikit.
Pastikan tekstur adunan tidak terlalu pekat dan terlalu cair.
Perap semalaman dan boleh goreng keesokannya.
Sedia untuk dihidang.
#3 Idli
Idli merupakan makanan kaum India yang selalu dinikmati semasa sarapan. Ianya memang menyelerakan dan mengenyangkan! Resepi ini dikongsikan oleh Suriakumari Perumal di laman Facebook.
Bahan-bahan:
2 cawan beras biasa atau beras idli (dibasuh bersih dan direndam 3 jam sebelum digiling)
1 genggam nasi putih masak
½ cawan kacang dhal bulat (dibasuh bersih dan direndam 3 jam sebelum digiling)
1 sudu besar halba (dibasuh bersih dan direndam 3 jam sebelum digiling)
1 sudu besar garam
Cara-cara:
Campurkan beras idli dengan nasi putih yang dimasak dan kisarkan.
Campurkan halba bersama kacang dhal dan kisarkan sekali.
Masukkan garam dan gaulkan.
Simpan selama 8 jam di luar (cuaca panas untuk penapaian).
Masukkan dalam acuan idli dan kukus selama 10 minit.
Sedia untuk dihidang.
#4 Kuih Bakul Kapit
Kuih bakul kapit ini merupakan kuih tradisi kaum Cina. Ianya menggunakan ubi keledek dan ubi keladi sebagai bahan utamanya, sangat menarik! Resepi ini dikongsikan oleh Qema Fazri di laman Facebook.
Bahan-bahan:
Kuih bakul
Ubi keledek
Ubi keladi
Minyak secukupnya utk mengoreng
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
Air secukupnya untuk bancuhan tepung
Garam dan serbuk kunyit
Cara-cara:
Potong kuih kapit.
Hiris nipis ubi (seperti ingin menggoreng keledek goreng).
Ambil ubi keledek dan ubi kayu dan kepitkan kuih bakul di tengahnya.
Celupkan di dalam bancuhan tepung.
Goreng hingga tepung bertukar keperangan dan ubi empuk.
Angkat dan toskan.
Sedia untuk dihidang.
#5 Tepung Kapur
Tepung kapur merupakan kuih tradisi Terengganu. Kelihatan seperti kuih kosui, namun berbeza rasanya. Resepi ini dikongsikan oleh Achik Ita Jsd Kelantan di laman Facebook.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 cawan air
½ keping manisan (keping besar & tebal) atau 1 cawan gula melaka
Sesudu kapur makan
Garam secukup rasa
Kelapa parut
Cara-cara:
Masakkan manisan/ gula melaka dengan air hingga cair. Sejukkan.
Masukkan air manisan/ air gula melaka ke dalam tepung gandum. Masukkan sedikit-sedikit. Pastikan adunannya tidak cair sangat dan tidak pekat dan likat.
Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sikit air dan masukkan garam.
Tapiskan dalam loyang yang telah digris dengan minyak atau mentega.
Kukus dalam masa 30 – 45 minit.
Apabila masak, sejuk dan potong kuih mengikut citarasa.
Gaulkan bersama kelapa parut dengan garam sikit.
Kemudian gaulkan kuih yang dah dipotong tadi dengan kelapa parut.
Sedia untuk dihidang.
#6 Putu Mayam
Putu mayam atau Idiyappam merupakan kuih tradisional ndia yang cukup terkenal di negara kita. Resepinya juga menggunakan beberapa bahan-bahan sahaja. Resepi ini dikongsikan oleh Arriana Rose di laman Facebook.
Bahan-bahan:
Tepung beras
Air panas dan air sejuk (dicampurkan menjadi air suam)
Daun pisang
Untuk kuah yang berkuah:
Santan kelapa
Gula merah atau gula nissan
Gula pasir
Garam sikit
Daun pandan
Untuk kuah biasa:
Kelapa parut putih
Gula perang
Cara-cara:
Campurkan bahan-bahan putu mayam.
Lapikkan daun pisang pada pengkukus.
Masukkan adunan ke dalam acuan dan tuangkan pada daun pisang.
Kukus hingga masak.
Untuk kuah yang berkuah, masukkan semuanya sekaligus dan masukkan daun pandan masak sampai dah pekat dan meggelegak.
Sedia untuk dihidang.
#7 Tang Yuan
Tang Yuan merupakan pencuci mulut kaum Cina yang berasaskan tepung pulut. Ianya kenyal dan manis, memang sedap! Resepi ini dikongsikan oleh Li Wei di laman Facebook.
Bahan-bahan:
1 paket tepung pulut
Sedikit air
Pewarna
Inti kacang tanah / kacang merah
Bahan kuah:
Air
Daun pandan
Halia
Gula melaka
Cara-cara:
Campurkan semua bahan untuk tepung pulut kecuali inti.
Bulat-bulatkan hingga menjadi doh.
Masukkan inti kesukaan dan tutupkan.
Untuk kuah, rebuskan air dan masukkan daun pandan, halia tua dan gula melaka. Rebus hingga berbau harum.
Masukkan bulatan tepung pulut tadi dan masak (jika bulatan terapung, tandanya sudah masak).
Sedia untuk dihidang.
#8 Lompat Tikam
Kuih lompat tikam ini merupakan antara kuih legend yang cukup terkenal. Anda wajib cuba jika anda merindui rasanya, kali ini versi Terengganu. Resepi ini dikongsikan oleh Min Hani di laman Facebook.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
2 cawan air
2 cawan air daun pandan
½ sudu kecil kapur
Untuk kuah:
Kepala santan
1 cawan tepung beras
2 cawan air
2 cawan santan
1 sudu kecil garam
Cara-cara:
Satukan dan kacau bahan-bahan hingga pekat di atas api yang sederhana.
Setelah nampak berkilat, boleh angkat dan masuk ke dalam loyang.
untuk kuah, satukan semua bahan dan masak sampai likat.
Setelah masak, tuang adunan ke dalam loyang yang sama.
Sedia untuk dihidang.
#9 Pie Tee
Pie tee merupakan atara kuih muih Malaysia yang wajib anda cuba. Ianya merupakan kuih Baba & Nyonya yang juga dikenali dengan nama kuih topi. Resepi ini dikongsikan oleh Nur Rabiatul Adaawiyah di laman Facebook.
Bahan-bahan:
100 g tepung gandum
110 g tepung beras (cap teratai @ 1gajah)
50 g tepung jagung
½ sudu kecil garam
2 biji telur
350 ml air
Cara-cara:
Pukul telur dalam mangkuk besar (tak perlu pukul hingga berbuih).
Masukkan semua tepung & garam ke dalam telur tadi sikit demi sikit, gaul rata.
Tuang air sikit demi sikit dalam adunan hingga sebati.
Rehatkan adunan selama sejam.
Panaskan minyak dalam ¾ atau ½ periuk.
Rendam acuan pai tee dalam minyak yang dah dipanaskan tadi (pastikan pi kecil).
Celup acuan panas ke dalam tepung & terus goreng garing cengkerang hingga cengkerang merenggang sendiri daripada acuan.
Toskan minyak.
Sejukkan cengkerang sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Masukkan inti yang disukai.
Sedia untuk dihidang.
#10 Kuih Pasung
Kuih pasung ini merupakan kuih tradisi Melayu yang cukup legend. Cara penyediaannya tidaklah terlalu susah, jadi anda wajib cuba di rumah. resepi ini dikongsikan oleh Tahrunnisah Jali di laman Facebook.
Bahan-bahan:
Bahagian bawah:
2 sudu besar gula*
1½ ketul nisang / gula melaka *
1⅔ cawan air (350ml-400ml)*
1 helai daun pandan (disimpul)*
40 g tepung beras
20 tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Bahagian atas:
1½ cawan santan pekat
2½ sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam (anggaran)
1 sudu kecil gula
Cara-cara:
Untuk bahagian bawah, bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. Biarkan sejuk.
Campurkan ke dalam adunan air gula, tepung beras, tepung ubi dan air kapur dan kacau sebati .
Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental. Padamkan api.
Untuk bahagian atas, campur kesemua bahan dan didihkan atas api.
Kacau sehingga sedikit kental.
Setelah kedua-dua bahagian sudah masak, panaskan pengukus.
Masukkan kelongsong daun pisang ke dalam lubang kukusan dan isikan adunan bahagian bawah ¾ penuh.
Kukus bahagian bawah selama 7 minit atau sehingga masak.
Masukkan pula bahagian atas dan kukus selama 12-15 minit.
Sedia untuk dihidang.
Resepi Menarik Lain
Selain koleksi resepi kuih-muih Malaysia, kami juga ada menulis tentang koleksi resepi menarik yang lain. Jangan lupa untuk memberi komen dan berkongsi dengan rakan. Selamat mencuba!