Spaghetti Aglio Olio sering terdapat di pelbagai restoran di sekitar Malaysia dan mempunyai permintaan yang baik. Namun, tahukah anda, resepi aglio olio ini amat mudah untuk dimasak dan sekiranya anda seorang yang baru nak bertatih untuk masak, ianya tidak akan menjadi masalah kepada anda. Sudah pastinya anda akan mendapat hasil yang baik kerana cara pembuatannya yang mudah. Aglio Olio berasal daripada Itali dimana ianya bermaksud spaghetti bersama bawang putih dan minyak. Ianya tidak seperti spaghetti yang biasa kerana ianya kering dan mempunyai rasa yang unik. Selalunya, aglio olio boleh digabungkan dengan seafood seperti udang dan kepah. Tidak makan seafood? Tak mengapa, anda bebas untuk gabungkan dengan apa – apa sahaja mengikut citarasa anda. Variasikannya mengikut kreativiti!
Resepi yang mendapat beribu – ribu perkongsian ini telah dikongsikan oleh Sya Shamsuddin di Facebook. Jom kita tengok!
Nota: Cili kering potong panjang – panjang, lebih kurang 4cm. Jangan kisar.
Nota: Nak gantikan garam dengan chicken stock pun boleh.
Terdapat pelbagai lagi resepi yang anda boleh cuba selain daripada resepi Aglio Olio ini. Jangan lupa untuk kongsikan resepi ini bersama kenalan anda ya! Jangan lupa juga untuk mencuba pelbagai lagi resepi lain.