Cream puff mulanya diperkenalkan pada tahun 1540 dimana ianya merupakan juadah yang dihidangkan kepada keluarga diraja Perancis. Ianya kemudian membuat debut dan diperkenalkan semua di British pada sekitar tahun 1880. Namun kini, cream puff boleh didapati di mana mana kedai pastri dan juga cafe. Sebenarnya, cream puff merupakan satu hidangan yang mudah untuk disediakan kerana bahan bahannya ringkas tetapi cara pembuatannya memerlukan skil dan latihan yang banyak.
Jangan risau, disini kami sertakan resepi yang mudah untuk anda gunakan dan sudah pasti menjanjikan hasil yang enak, lazat serta mudah untuk sesiapa sahaja mengikutinya. Resepi ini telah dikongsikan oleh Noraida Durani dan telah mendapat banyak perkongsian di laman Facebook.
Bahan bahan untuk membuat puff:
Bahan A:
Bahan B:
Bahan bahan untuk creamy custard:
Bahan A:
Bahan B:
Cara – cara memasak puff:
Nota: Jangan keluarkan puff sebelum puff betul betul masak kerana ianya akan turun dan penyek.
Cara – cara memasak creamy custard:
Penyediaan sepenuhnya:
Selaun daripada resepi cream puff ini, terdapat pelbagai lagi resepi pencuci mulut yang anda sekeluarga boleh cuba. jangan lupa untuk menekan butang share dan kongsikan bersama rakan – rakan anda!