Tahukah anda yang Sabah merupakan negeri kedua terbesar di Malaysia? Tidak dinafikan negeri Sabah memang merupakan antara negeri yang menjadi tarikan pelancongan utama di negara kita. Sebut sahaja daerahnya, pasti ramai pelancongnya.

Selalunya kita terbiasa mencuba makanan tradisi di negeri Semenanjung Malaysia, apa kata kali ini anda tukar selera untuk mencuba makanan tradisi Sabah pula?

Berikut kami sertakan 10 makanan tradisi Sabah yang anda wajib cuba. Semestinya halal dan enak, pilih sahaja mana-mana yang anda teringin untuk cuba.

#1 Hinava

Hidangan tradisional ini pasti mula bermain di minda anda jika sebut sahaja tentang hidangan tradisional Sabah, bukan? Hinava Ginapan atau lebih dikenali dnegan Hinava ini merupakan antara makanan tradisional yang terkenal bagi suku kaum Kadazan-Dusun.

hinava

Imej via Maggi

Hidangan ini terdiri daripada isi ikan segar yang dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut, cili merah, halia, bawang merah , limau kapas dan garam.

Fakta menarik tentang Hinava ialah isi ikannya tidak perlu dimasak kerana ia akan masak dengan adanya perahan jus limau. Ala-ala sushi juga hidangan ini, bukan?

#2 Ambuyat

Di Sabah dan Sarawak, hidangan ini dikenali dengan linut. Namun secara amnya, hidangan ini selalunya dipanggil ambuyat. Hidangan ini cukup terkenal di negeri-negeri Borneo seperti Sabah dan Sarawak dan juga di negara Brunei sendiri.

ambuyat

Imej via Top Peak Travel Borneo

Ambuyat merupakan hidangan tradisional yang diperbuat daripada bahagian batang dalam sagu sawit yang juga merupakan bahan berkanji. Rasanya dan cara ia dimakan unik, namun keenakannya masih terjamin.

Ianya dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos. Sosnya ada berbagai jenis, ada yang menggunakan belacan atau kuah ikan rebus.

#3 Kuih Jala

Jangan terkeliru pula, hidangan ini namanya kuih jala dan bukan roti jala. Kedua-duanya juga sangat berbeza dari segi tekstur, rasa dan warna, terutamanya.

kuih jala

Imej via Kamek Miak Sarawak

Kuih jala diperbuat daripada tepung beras, gula, minyak masak dan air sahaja. Cara penyediannya juga agak mudah, jadi anda bolehlah cuba untuk membuatnya sendiri. Pasti enak!

Walaupun ianya kuih tradisi Sabah, kuih Jala ini bukan sahaja boleh didapati di Sabah. Malah, ketika kenduri-kendara, kuih ini sering sahaja dimasukkan untuk ‘door gift’.

#4 Kuih Lidah Buaya

Nama kuih ini memang unik, tapi kami yakin anda pasti pernah melihat dan pernah mencuba sendiri kuih lidah buaya. Ianya selalu sahaja dihidangkan semasa kenduri-kendara sebagai ‘door gift’ atau semasa hari raya.

kuih kapal terbang

Imej via FriedChillies

Kuih lidah buaya atau tiram diperbuat daripada tepung, telur, marjerin, garam, minyak dan disirakan gula halus. Rasanya manis dan rangup, semakin dikunyah semakin manis.

Namanya ada berbagai versi. Ada yang menggelarnya kuih lidah buaya, kuih tiram dan kuih kapal terbang. Cukup menarik!

#5 Kuih Cincin

kuih cincin

Imej via Foursquare

Satu lagi kuih yang cukup terkenal di Papar iaitu kuih cincin. Diperbuat daripada gula perang dan tepung beras, nama kuih ini diambil bersempena bentuknya yang seperti cincin.

Bahan yang digunakan untuk membuat kuih cincin ialah gula, gula nipah/gula apong, tepung beras, minyak masak, air dan gula Melaka. Gula melaka inilah yang menyumbang kepada rasa manis untuk kuih cincin yang rangup ini.

#6 Barabbo

Barabbo atau Berobok merupakan makanan tradisi suku kaum Bugis di Sabah. Secara ringkasnya, Barobbo ini merupakan bubur jagung yang cukup sesuai dimakan pada waktu sarapan.

berobok

Imej via Deskgram

Bahan asasnya ialah nasi, jagung dan ayam. Cara penyediaannya juga ada banyak versi. Ada yang letak banyak sayur, ada yang menggunakan belacan, namun cara membuatnya tidaklah terlampau rumit. Hidangan ini bukan sahaja enak malah mengenyangkan.

#7 Noonsom

noonsom

Imej via The Malay Mail

Hidangan tradisi ini cukup terkenal di kalangan kaum Kadazan-Dusun di Sabah. Noonsom bermasuk ‘jeruk’ dalam bahasa Melayu. Ianya mempunyai berbagai jenis. Ada Noonsom Sada (Ikan), Noonsom Bambangan (buah) dan Noonsom Tuhau (ulam).

Cara penyediaannya juga ringkas, lebih kurang dengan cara penyediaan jeruk biasa yang menggunakan cuka, garam dan cili merah. Hidangan ini cukup sesuai dinikmati sebagai snek untuk makan petang atau semasa menonton filem.

#8 Pinasakan

Pinasakan atau Pinasakan Sada ialah makanan tradisi Sabah yang cukup terkenal di kalangan suku kaum Kadazan-Dusun. ‘Sada’ di sini bermaksud ikan, jadi Pinasakan ini selalunya dihidangkan bersama ikan Basung.

pinasakan

Imej via Borneo Tropical

Bahan-bahan lain yang digunakan untuk membuat Pinasakan Sada ialah kunyit, takob-takob, garam dan buah Bambangan. Hidangan ini akan berganda keenakannya jika dimakan bersama nasi putih dan sambal.

#9 Tuhau

Tuhau merupakan makanan tradisi suku kaum Kadazan-Dusun di Sabah. Ianya sebenarnya sejenis jeruk yang diperbuat daripada pokok tuhau, sejenis halia liar. Dari situlah hidangan ini mendapat namanya.

tuhau

Imej via Top Peak Travel Borneo

Aroma tuhau ini sememangnya kuat, bergantung kepada empunya badan sama ada anda boleh menahan baunya atau tidak. Namun, khasiat yang terdapat pada hidangan yang selalunya dijadikan pembuka selera ini memang tinggi.

#10 Amplang

Amplang merupakan makanan ringan berasaskan ikan yang cukup terkenal di kalangan suku kaum Bugis di Sabah. Nama lain bagi Amplang ini ialah keropok kuku macan.

amplang

Imej via Iluminasi

Amplang ini boleh dikatakan sebagai keropok ikan. Namun, ianya juga ada pelbagai versi – ada keropok udang dan ketam juga. Hidangan ini selalunya dinikmati semasa minum petang, lebih enak jika dijamah bersama teh atau kopi panas.

Kesimpulan

Makanan tradisi Sabah ada banyak lagi sebenarnya, kami senaraikan 10 sahaja buat anda. Jika kami senaraikan kesemuanya, memang tidak akan habis kerana ada berpuluh-puluh makanan tradisi Sabah sebenarnya!

Cara penyediaan untuk beberapa makanan tradisi yang kami senaraikan ini agak mudah, jadi anda boleh sahaja cuba untuk membuatnya sendiri di rumah atau beli sahaja di luar. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!

Artikel Makanan Lain

Sukakan artikel masakan tradisional negeri ini? Kami juga menulis artikel makanan yang patut anda cuba di negeri lain. Jemput baca dan jangan lupa share.

Penulis: Nurul Hani

Berminat untuk berkongsikan tempat makan menarik berbagai genre di seluruh Malaysia.

Tinggalkan Komen!

Langgan Info Kami

Berkaitan

.