Sushi bukan satu – satunya hidangan Jepun yang popular. Banyak lagi makanan Jepun yang boleh anda nikmati jika mengembara ke negara matahari terbit ini. Malah, ia mempunyai banyak makanan yang unik serta segar dan boleh dimakan mentah.
Bagi anda yang ingin mengembara ke Jepun, marilah lihat senarai makanan yang boleh anda cuba jika melancong ke Jepun. Sekiranya anda memang berani makan hidangan mentah, Jepunlah tempat yang terbaik untuk anda cuba.
Sushi merupakan hidangan yang paling bercirikan Jepun. Ia merupakan gabungan nasi, cuka, garam dan gula serta pelbagai ramuan segar bermusim yang terdiri daripada makanan laut, sayur-sayuran, cendawan, telur dan daging.
Sushi secara tradisinya diperbuat daripada beras putih dan bukannya beras perang mahupun beras pendek. Sushi hendaklah dimakan menggunakan tangan. Pada suatu tika dahulu, sushi merupakan sejenis makanan yang mahal dan melampaui kemampuan rakyat biasa.
Takoyaki merupakan makanan ringan atau snek Jepun yang berbentuk bulat. Ia diperbuat daripada adunan tepung gandum serta diisi dengan sotong kurita cincang, bawang besar dan halia jeruk yang dimasak menggunakan kuali khas.
Biasanya ia dihidangkan bersama sos takoyaki yang seakan sos Worcestershire dan mayonis. Ia turut ditaburkan dengan aonori dan bonito kering. Di Malaysia, terdapat juga takoyaki yang diisi dengan ayam dan udang.
Mochi merupakan kuih Jepun yang diperbuat daripada mochigome iaitu sejenis beras pulut japonica pendek. Ia kemudiannya ditumbuk sehingga lembut dan meleket. Ia kemudiannya dibentuk menjadi bulat.
Di Jepun, ia dibuat secara tradisional dan sering dimakan semasa perayaan tradisional mochitsuki atau perayaan tahun baru Jepun . Walaubagaimanapun, kuih ini turut dijual di kedai – kedai kuih di sepanjang tahun.
Masu Zushi adalah hidangan rakyat tempatan di wilayah Toyama. Ia diperbuat daripada ikan trout masin yang ditekan bersama nasi dan dibaluti dengan daun buluh. Proses ini memberikan rasa serta tekstur yang berbeza berbanding sushi biasa.
Sedikit cuka ditambah pada nasi yang akan dijadikan masuzushi. Setelah kesemua bahan dicampurkan dan dibaluti daun buluh, sushi ini akan ditekan sehingga menjadi bentuk kek. Kemudian, ia dipotong dalam bentuk segi tiga yang menjadikan ia kelihatan seperti pai sushi kecil.
Masuzushi ini boleh dinikmati di restoran sushi atau kedai bento di Toyama.
Oyaki merupakan sejenis makanan tradisional Jepun yang berasaskan tepung soba, sayur-sayuran, kicap dan sos miso kemudian dibakar menggunakan arang.
Oyaki merupakan sejenis dumpling yang seakan Gyoza. Bandar Nagano menjadi pengeluar utama makanan ini.
Akafuku merupakan dessert yang berasaskan tepung beras dan kacang merah sebagai inti seperti mochi . Ia telah dihasilkan sejak 300 tahun yang lalu. Bentuk makanan ini adalah simbolik kepada sungai Isuzu.
Kuih ini antara hidangan istimewa telah wujud sejak 300 tahun yang lalu. Nama “Akafuku” berasal dari frasa Jepun yang dibina daripada empat aksara. Ia terdiri dari “kanji” seki shin i fuku “menggunakan aksara pertama dan terakhir” Aka “(juga dibaca sebagai” seki “) dan” Fuku ” kebahagiaan diri dan orang lain dengan hati tulen, asli “.
Perkataan ini dipendekkan menggunakan aksara pertama dan terakhir Cina, yang menghasilkan nama Akafuku.
Yakizakana menggunakan istilah “catch-all” untuk ikan panggang ala Jepun yang sering disaijkan. Walaupun Jepun terkenal dengan ikan mentah, Yakizakana adalah hidangan yang jauh lebih biasa daripada sushi dalam kehidupan kebanyakan orang di Jepun.
Yakizakana merupakan antara makanan tradisional Jepun yang berasaskan ikan bakar.Ia antara sarapan pagi yang sangat popular dan juga sering disajikan sebagai makan tengahari dan makan malam.
Yaki (Yaku) membawa maksud bakar dan Sakana bermaksud ikan dalam bahasa Jepun. Di Kaiseki Ryori, hidangan Yakizakana akan dihidangkan sebagai hidangan ke-6.
Yakitori merupakan hidangan ayam atau daging yang dibakar. Isi ayam atau daging akan dicucuk (skewered) menggunakan lidi atau buluh halus sebelum dibakar.
Ia biasanya menggunakan isi ayam atau daging dengan kepingan ‘bite-sized’ serta sayuran yang dicucuk pada lidi lalu dibakar di atas arang. Sayur yang biasa digunakan adalah capsicum, tomato ataupun lobak merah.
Penggunaan arang semasa memasak akan menghasilkan haba yang tinggi dan api yang kuat akan memberi sedikit air tanpa wap. Ini membolehkan ia dimasak dengan cepat. Semasa atau selepas memasak, daging biasanya akan diletakkan dengan sos atau garam.
Yakitori merupakan hidangan popular dan murah yang biasanya dinikmati bersama dengan segelas bir. Yakitori terbaik dihidangkan di restoran khusus, yang dikenali sebagai yakitori-ya, tetapi juga boleh didapati di banyak jenis restoran di seluruh Jepun, seperti izakaya, dan di tempat makanan festival. Yakitori yang popular adalah negima, momo, tsukune, torikawa, tebasaki, reba dan nankotsu.
Udon merupakan mee yang bersaiz besar dan tebal serta sering digunakan dalam hidangan Jepun. Ia diperbuat daripada tepung gandum dan dihidangkan bersama sup panas seperti kake udon, kakejiru.
Bahan lain yang turut dimasukkan bersama adalah seperti tempura udang, aburaage, tauhu, mirin dan sos soya. Kepingan kamaboko, kek ikan berbentuk setengah bunga juga turut ditambah. Malah shichimi juga boleh dimasukkan sebagai penambah perisa.
Kuah sup serta topping adalah berbeza mengikut rantau / daerah Jepun yang menyediakannya. Sup yang berwarna coklat gelap biasanya diperbuat daripada kicap hitam (koikuchi shōyu), dari bahagian timur Jepun. Manakala sup berwarna coklat muda pula diperbuat dari sos kicap (usukuchi shōyu), dari bahagian barat Jepun.
Soba diperbuat daripada tepung buckwheat atau kombinasi tepung buckwheat bersama tepung gandum. Ia merujuk kepada mee nipis berbeza dengan udon yang lebih tebal.
Mee soba dihidangkan samada sejuk, bersama sos pencicah atau dihidangkan panas bersama sup. Hidangan ini mempunyai kandungan karbohidrat serta protein yang sesuai untuk yang sedang berdiet.
Mee soba juga sering dibekukan pada musim panas dan musim sejuk dengan sup dashi yang berasaskan soya. Topping yang diletakkan juga mencerminkan musim serta mengimbangi ramuan – ramuan lain.
Sup miso merupakan sup tradisional Jepun yang terdiri daripada stok yang dipanggil “dashi”. Pelbagai bahan lain turut ditambah bergantung kepada resipi serantau dan bermusim, dan keutamaan peribadi.
Stok sup dashi yang paling biasa untuk dijadikan sup miso diperbuat daripada niboshi (sardin kering), kombu (kelp kering), katsuobushi (ramuan tipis bonito kering dan asap, aka skipjack tuna), atau hoshi-shiitake (shiitake kering). Kombu juga boleh digunakan dalam kombinasi dengan katsuobushi atau hoshi-shitake. Dashi kelp dan / atau shitake berfungsi sebagai stok sup vegetarian.
Di Jepun, sup miso dan nasi putih membentuk hidangan utama sarapan rakyat Jepun. Sup ini menjadi kegemaran orang awam dan golongan istana selama berabad-abad lamanya.
Sup miso biasanya dihidangkan dalam mangkuk dengan penutup dan diminum terus dari mangkuk. Mangkuk bertudung ini adalah untuk menjaga haba dan aroma sup miso.
Donburi terdiri dari nasi kukus yang dikacau bersama ayam, udang, daging serta sayur campur. Ia dihidangkan dalam sebuah mangkuk besar dan merupakan hidangan tradisional masyarakat Jepun.
Kuah donburi bergantung kepada jenis makanan, namun biasanya ia menggunakan dashi yang dicampur dengan kicap masin serta mirin. Sos atau kuah donburi berbeza mengikut musim, ramuan, rasa dan daerah.
Sukiyaki adalah hidangan yang berasaskan daging serta sayuran yang disajikan dalam gaya nabemono (hot pot Jepun). Bahan utama bagi hidangan ini adalah mee nipis, bersifat kenyal dan lutsinar.
Ia turut dikenali dengan nama mee shirataki yang diperbuat daripada akar pokok yang berkanji di Jepun. Ia dikenali sebagai pokok ‘devil’s tongue’.
Hidangan ini biasanya terdiri daripada daging yang dimasak perlahan atau direbus di atas meja bersama sayuran serta bahan lain. Ia dimasak dalam periuk besi yang mengandungi campuran kicap, gula dan mirin.
Sukiyaki merupakan hidangan musim sejuk dan lazimnya dihidangkan semasa pesta akhir tahun Jepun.
Tempura merupakan kaedah menggoreng dengan minyak yang banyak dan tenggelam cara Jepun. Biasanya bahan mentah yang hendak digoreng perlu disaluti dengan adunan tepung terlebih dahulu. Hidangan ini biasanya terdiri daripada makanan laut atau sayur – sayuran.
Minyak yang hendak digunakan mestilah yang masih bersih dan baru. Bagi menambah rasa tempura, minyak bijan boleh digunakan dengan meletakkan beberapa titik sahaja. Tempura biasanya tidak menggunakan serbuk roti sebagai salutan.
Sashimi antara hidangan Jepun yang agak terkenal. Ia merupakan kepingan daging ikan segar / mentah yang biasanya terdiri dari ikan salmon dan juga ikan tuna segar. Hanya ikan air masin sahaja digunakan kerana ikan air tawar mempunyai parasit dan tidak boleh dimakan mentah.
Sashimi ini akan dihiris nipis dan dihidangkan tanpa nasi. Kebiasaannya shahimi akan diperasakan terlebih dahulu dengan kicap sebelum dimakan.
Ia juga turut dihidangkan bersama wasabi dan juga halia. Malah, ada juga yang gemar menikmati sashimi bersama daikon atau lobak putih Jepun.
Okonomiyaki juga antara makanan tradisional Jepun. Ia berbentuk seakan omelette atau frittata.
Okonomiyaki diperbuat daripada tepung okonomiyaki, telur, bakon, udang, kubis atau makanan laut lain. Ia juga diletakkan sos manis, mayonis serta kepingan ikan di bahagian atasnya.
Shojin-ryori merupakan hidangan bagi pengikut ajaran Buddha. Ianya dikenali sebagai “Shojin-ryori” di Jepun, di mana ia melarang penggunaan daging, ikan, bawang, bawang bawang putih dan sayur-sayuran akar yang lain.
Mereka percaya bahawa penyertaan mereka akan menyebabkan kematian sayur-sayuran. Sebaliknya, kekacang serta buah-buahan boleh digunakan. Diet ini biasanya diamalkan ketika peristiwa khusus.
Shojin-ryori pada asalnya dibawa ke Jepun oleh sami-sami yang belajar di China. Lama-kelamaan ia disesuaikan dengan bahan-bahan dan adat Kyoto. Memandangkan ianya berkhasiat dan lazat, peminat sajian shojin-ryori’s semakin bertambah saban hari.
Obanzai” ialah masakan tradisional Kyoto yang menggunakan sayur-sayuran dan makanan laut bermusim. Ia menggunakan bahan-bahan tempatan seperti Kyo Yasai (sayuran tradisional dari Kyoto).
Ia mengambil masa yang lama untuk menyediakan sayur-sayuran bermusim dan makanan kering dengan dashi (stok) untuk mengeluarkan Umami (kombu) kombu (rumpai laut) dan bonito. Kebanyakan hidangan ini mempunyai perisa yang ringan, oleh sebab itu rakyat Jepun tidak jemu untuk menikmatinya setiap hari.
Ochazuke atau chazuke merupakan makanan Jepun yang terdiri daripada nasi putih dengan lauk. Ia kemudiannya dituang dengan air teh hijau, dashi atau air panas.
Lauk yang diletakkan di atas nasi sebeum dituang dengan teh hijau, dashi atau air panas terdiri dari umeboshi, tsukemono, shiozake, nori, tsukudani, shiokara, wasabi dan juga tarako.
Ochazuke ibarat makanan sampingan di antara waktu makan utama atau juga ketka sebelum tidur. Biasanya jika di rumah makan tradisional atau di pemandian air panas, para tamu sering ditawarkan dengan ochazuke untuk meneutralkan rasa pada mulut sehabis menikmati makanan mewah yang enak-enak.
Matcha merupaka serbuk halus dari daun teh hijau yang telah ditanam dan diproses. Pada zaman dahulu, teh matcha diminum semasa upacara teh tradisional sebagai teh panas dan merangkumi gaya rohani meditasi.
Matcha yang digunakan dalam sesuatu upacara dirujuk sebagai matcha kelas upacara. Ia bermaksud bahawa serbuk matcha yang digunakan adalah berkualiti tinggi untuk digunakan dalam upacara minum teh.
Kini, matcha digunakan sebagai perasa dan pewarna makanan seperti mochi, mee soba, aiskrim hijau, latte matcha serta pelbagai makanan Jepun.
Dango adalah kuih Jepun yang manis, berbentuk bulat seperti bebola kecil yang mempunyai pelbagai rasa seperti kacang merah, teh hijau dan soya. Ia dimasak dengan cara dikukus atau direbus di dalam air. Adunan dango ini diperbuat daripada tepung beras yang dicampur dengan air atau air panas.
Dango yang rasanya manis kerana gula ditambahkan ke dalam adunan, sedangkan dango yang tidak manis dicelupkan ke dalam sos. Dango boleh dimakan dengan taburan serbuk kacang soya (kinako), dimasukkan ke dalam mitsumame atau kacang merah yang dimasak dengan air.
Dango merupakan kuih yang dimakan sepanjang tahun ini bersifat kenyal dan sering dijadikan hidangan pencuci mulut.
Ternyata negara Jepun turut mempunyai pelbagai hidangan yang menarik serta unik. Bukan sahaja menyajikan hidangan makanan laut mentah, namun turut juga mempunyai pencuci mulut yang tidak kurang hebatnya.
Bagi anda yang baru pertama kali menjejakkan kaki ke Jepun, jangan lepaskan peluang untuk mencatat senarai makanan ini dan dapatkannya di Jepun.